2017. júl 04.

A tokaji bornak köszönheti hírnevét 2017 legszebb francia városkája

írta: Hetedhétország Malac
A tokaji bornak köszönheti hírnevét 2017 legszebb francia városkája

Elzászban sok szép városka van, nem csoda, hogy idén az egyik, a festői középkori Kaysersberg nyerte el a francia France 2 közszolgálati televízió minden évben megrendezett versenyének fődíját.

kaysersberglopott.jpg

Kaysersberg látképét a Schlossberg dominálja, amelyet II. Frigyes német-római császár építtetett 1227-ben, hogy ellenőrizhesse a Weiss folyó völgyét, amely Elzászt kötötte össze Lotaringiával. Ekkor a völgy még teljesen lakatlan volt egy bencés kolostortól eltekintve.

kaysersberglopott2.jpg

Több csata és ostrom után a strasbourg-i érsek, a Lotaringiai grófok és a császár között, 1293-ban I. Adolf német király birodalmi város rangot adományozott Kaysersbergnek szomszédjához, Colmar-hoz hasonlóan: ettől kezdve a városka egyedül a császártól függött.

 A XIV. és XV. században Kaysersberg kézműves termékeinek és borainak köszönhetően virágzásnak indult, azonban 1525-ben egy német parasztlázadás alatt a lotaringiai csapatok lemészárolták a lakosság nagyrészét.

kaysersberglopott1.jpg

I. Miksa 1573-ban Lazare de Schwendi-t nevezte ki felügyelőnek, aki Magyarországon harcolva sikeresen elfoglalta Tokajt. Ott járva elhozott pár szőlőtőkét és Kaysersberg-nek adományozta őket, amelynek köszönhetően a városka ismét virágzásnak indult és bora nagy hírnévre tett szert.

További inspirációk a www.hetedhetorszag.hu oldalon

Szólj hozzá

tokaji bor Franciaország Elzász Kaysersberg Comar