2017. feb 02.

Skócia lenyűgöző tájai a moziban

írta: Hetedhétország Malac
Skócia lenyűgöző tájai a moziban

Skócia páratlan természeti szépségére nemcsak az utazók, hanem a filmstúdiók is felfigyeltek az elmúlt években. 

Doune Castle - Outlander 

skocia.jpg

A filmbeli Castle Leoch valójában nem más, mint a Doune Castle Stirling-hez közel. 

Doune Castle - Guy de Lombard vára a Gyalog Galoppban 

skocia6.jpg

Megint a Doune várban járunk! A Gyalog Galopp stábjának komoly nehézségei voltak a helyszínek kiválasztásánál. Terry Jones egy interjúban így beszélt erről: „Még ma is szorongással nézem a Gyalog galoppot, mert a forgatás és a vágás egy rémálom volt. Mindössze két héttel a forgatás megkezdése előtt (...) a skót környezetvédelmi hatóság megtiltotta, hogy a váraikat bármilyen, az épületek méltóságával összeegyeztethetetlen dologra használjuk. Attól féltek, hogy olyan helyeken fogunk viccelődni, amelyeket kínzásra és gyilkolásra építettek.”

A várjelenetek túlnyomó többségét végül két magánkézben lévő épületben és előtt - a Doune-i vár és a Stalker-vár - vették fel.A várkülsők és belsők szinte teljes egészében a Doune-i várban készültek, ez volt ugyanis az egyetlen 14. századi erődítmény, amelyben kedvük szerint forgathattak. Ez látható például az első jelenetben, amikor Artúr a fecskékről és tökökről vitatkozik, illetve itt forgatták a cameloti és Lépfene vári belső jeleneteket is.

Glenfinnan Viaduct - a híd, amelyen a Roxfort expressz száguld végig a HARRY POTTER-ben

skocia1.jpg

A Glenfinnan Viaduct az egyik leghíresebb hely Skóciában. Fort William-tól nyugatra található és 1901-ben lett kész. 

Glen Cloe - SKYFALL elképesztő autós útja

skocia2.jpg

A Glen Coe tájain haladó autóút egyértelműen a leghíresebb Skóciában. A hegyek által körül ölelt völgyek számos fotót megérnek.

A Glen Coe-völgy páratlan természeti szépségére nemcsak a túrázók, hanem a filmstúdiók is felfigyeltek az elmúlt években. A Gyalog Galopp jelentős Glen Coe környékén forgatták. A három Hegylakó film közül kettő a Glen Coe-völgyben játszódott. 1993-ban a Rettenthetetlen című Oscar-díjas filmhez forgattak a völgyben több hónapig jeleneteket. 2003 nyarán a Warner Brothers stábja érkezett a völgybe hogy a nagysikerű film és könyvsorozat harmadik részéhez, a Harry Potter és az azkabani fogolyhoz jeleneteket forgassanak. A Glencoe falutól a völgyig futó úton építették föl Hagrid kunyhóját, illetve ennek környezetét. 2012-ben a, a Skyfall c. James Bond film egyes jeleneteit is a Glen Coe-völgyben, Buachille Etive Mor és Buachille Etive Beag között, az A82-es főúton forgatták.

A Glencoe-völgyet más néven aSírás Völgyének” is nevezik, ami az 1692-es történelmi eseményre utal,. A skót felföldi klánokat a jakobita felkelésben való részvételüket megbosszulva itt mészárolták le.

Rosslyn Chapel a DA VINCI KÓD-ból

skocia3.jpg

Az Edinburgh közelében található Rosslyn Chapel 15. századi építői igencsak kitettek magukért: köveit több mint 100 jelenettel díszítették. Angyalok játszanak harsonákon, az emberek a halállal táncolnak, és a leghíresebb oszlopot állítólag egy kőműves-tanítvány faragta ki, akit aztán a főnöke irigységből megölt.

Glen Nevis -  A Rettenthetetlen hegyes tája

skocia4.jpg

A Fort William-hez közeli Glen Nevis egy lenyűgözően szép völgy, Nagy-Britannia legnagyobb hegyének, a Ben Nevis-nek az árnyékában.  A völgy a West Highland Way utolsó szakaszának is a része (egy 150 km-es túraút Glasgow-ból Fort William-ig).

Calanais Állókövei - az őskori kőkör, amely a Merida, a bátor-t ihlette

skocia5.jpg

Calanais Állókövei az Isle of Lewis-on az újkőkorszakból származnak, így régebbiek, mint a Stonehenge.

Dunnottar Castle - Merida, a bátor

skocia9.jpg

A Stonehaven-hez közeli középkori erőd volt a Merida, a Bátor című Oscar-díjas film inspirációja. 

Sky - A MACBETH sziklás tája

skocia7.jpg Old Man of Storr

A szigeten forgatták 2015-ben a Macbeth c. filmet Michael Fassbender és Marion Cotillard főszerpelésével. A film kuliisszáit a a Quiraing és a Old Man of Storr sziklás tájai adták. (Quiraing és a Storr öregembere). A Quiraing tájai Skócia egyik legtöbb filmben és fényképen szereplő helye. 

skocia11.jpgQuiraing

Skye a Hebridák szigetcsoport egyik szigete. A Brit-szigettől egy alig pár kilométer széles tengerszoros, a Sound of Sleat és egy afelett átfutó közúti híd választja el.

Eilean Donan Castle – A világ nem elég 

skocia10.jpg

Skócia egyik legikonikusabb épülete a Highlands vár, amely több filmben is megjelent már. Ilyen például A világ nem elég (1999) című James Bond film. Itt rendezték be az MI6 skót bázisát, ahol a 007-es (Pierce Brosnan) megkapta az információkat Victor "Renard" Zokas-ról (Robert Caryle).

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

 

Szólj hozzá

Skócia