2016. júl 27.

Olasz börtönszigeten mentik meg Európát

írta: Hetedhétország Malac
Olasz börtönszigeten mentik meg Európát

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy augusztus 22-ére az olaszországi Ventotene szigetére invitálta Francois Hollande francia elnököt és Angela Merkel német kancellárt, hogy innen indítsák újra az Európai Uniót.

ventotene.jpg

Ventotene, az apró sziget Olaszország nyugati partjai mellett, Róma és Nápoly között félúton a Tirrén-tengerben található, a Ponzai-szigetcsoporthoz tartozik. A szigethez tartozik a közeli, lakatlan sziklasziget Santo Stefano.

ventonete1.jpg

Santo Stefano európai jelképnek számít, mivel a szigeten - a fasizmus korszakában működő politikai fogolytáborban - raboskodó Altiero Spinelli és Ernesto Rossi 1941-ben fogalmazta meg a szabad és egységes Európáról írt kiáltványát. A Ventotenei Kiáltvány az EU-t megalapozó politikai dokumentumként ismert.

A Santo Stefanón található börtönt még a Bourbonok építették, 1797-ben készült el és egészen 1965-ig működött. Egyik leghíresebb fogja Gaetano Bresci volt, aki megölte I. Umberto királyt. Itt raboskodott a későbbi köztársasági elnök Sandro Pertini is.

Ventonetének azonban nemcsak a modernkori történelemben volt jelentősége. A római korban Pandataria szigeteként ismerték, ide száműzték a kegyvesztett nemesasszonyokat. Augustus császár is ide küldte házasságtörésen kapott lányát, Juliát. Augustus császár, amikor i. e. 2-ben rájött, hogy egyetlen lánya, a szépségéről, intelligenciájáról, valamint féktelen kicsapongásairól híres Julia számos befolyásos politikussal, többek között Marcus Antonius fiával is megosztotta ágyát, Pandataria sziklás szigetére száműzte.

ventotene3.jpg

Egy másik előkelő római hölgy, Julia Vipsania Agrippina (a későbbi Caligula császár anyja) szintén a szigeten raboskodott. Tiberius császár 29-ben száműzte a szigetre, ahol gyanús körülmények között hunyt el: hivatalosan halálra éheztette magát, de ugyanilyen valószínű, hogy Tiberius rendelkezett így. Halála után a császár elrendelte a szenátusban, hogy visszavonják minden korábban kapott előjogát, születésének napját pedig baljós előjelű napnak kiáltatta ki.

ventotene4.jpg

Néró császár 62-ben száműzte első feleségét, a Julius-Claudius dinasztiából származó Claudia Octaviát a szigetre.

Vespasianus császár unokáját, Flavia Domitillát keresztény hite miatt száműzték a szigetre 95-ben. Később szentként tisztelték.

ventotene2.jpg

A gyéren lakott aprócska Ponzai-szigetcsoport természetes kikötői révén kulcsfontosságú szerepet játszott a római kereskedelemben. A Ventotene fekvése miatt menedéket nyújtott a hajóknak a Tirrén-tengeren tomboló viharok idején. Pár éve öt elsüllyedt ókori kereskedelmi hajót fedeztek fel itt, 100 méter mélyen a tengerben, közülük a legrégebbi az i.e. 1. századból származik, a legfiatalabb pedig a i.sz. 5. században süllyedt el. Ezek a legmélyebben fekvő hajóroncsok, amelyeket az elmúlt években a Földközi-tengerben felfedeztek. A hajók bort szállítottak Rómából, értékes halszószt (garumot) Spanyolországból és Észak-Afrikából. A szállítmányban rejtélyes rendeltetésű fémöntvényeket is találtak, amelyeket Itáliából szállítottak, vélhetően szobrászok vagy fegyverkészítők számára.

ventotene5.jpg

Képek: Fototeca ENIT - Vito Arcomano

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

Olaszország Santo Stefano Ventotene