2016. jún 25.

Különös szobrok Firenzében

írta: Hetedhétország Malac
Különös szobrok Firenzében

Akik mostanában látogatnak el Firenzébe, azok a város legforgalmasabb terein különös szobrokkal találkozhatnak.

Firenze három terén - Forte Belvedere, Palazzo Vecchio és a Piazza della Signoria - a flamand Jan Fabre majdnem száz művét, köztük bronz és viasz szobrokat, rovarpáncélból készült alkotásokat állítottak ki. Két művet kifejezetten erre a kiállításra készített.

Fabre bronz szobrai közül kettő a művészetileg és történelmileg is fontos Piazza Signorián található. Egy túlméretezett teknős egy lovassal a hátán üdvözli a látogatókat. Az Utópia keresése c. alkotás összhangban van I. Cosimo de Medici nagyherceg lovasszobrával, amely Giambologna közelben található reneszánsz mesterműve.

firenzeszobor3.jpg

A Palazzo Vecchio előtt, Michelangelo Dávidjának és Donatello Juditjának a másolatai között Fabre "Az ember, aki a felhőket méri (amerikai verzió, 18 évvel idősebb)" c. szobra áll büszkén. Egy óriási vonalzót tart a feje fölött az ég felé, jól szimbolizálja a képzelő erő hatalmát.

firenzeszobor2.jpg

A Forte Belvedere bástyáján majdnem 60 bronz- és viaszszobor áll. Két szoborcsoport, amely 7 bronz cserebogárból áll, az erőd megfigyelőállomásain található a művész önarcképei mellett. Minden alkotás megőrizte eredeti bronzszínét, amely még jobban beleillik a környezetbe. A kiállítás az erőd első emeletén folytatódik.

firenzeszobor.jpg

Végezetül, a Palazzo Vecchio belsejében a múzeum freskóival és kiállítási tárgyaival összhangban lévő szobrok állnak. A művek között található egy 3 méter átmérője gömb teljesen befedve rovarpáncéllal. A mérete és formája tökéletesen illik a Ignazio Danti 16. századi híres gömbjére a Sala delle Mappe Geografichében.

firenzeszobor1.jpg

Jan Fabre művészete megosztja közönségét, sokan rajonganak érte és zseninek tartják, sokan pedig sarlatánnak titulálják. A budapesti közönség 1996-ban találkozhatott művészetével a Ludwig múzeumban rendezett kiállításon.

A különleges kiállítás október 2-ig látható Firenzében.

Forrás: musefirenze.it

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

Firenze Olaszország