2016. jún 03.

Párizs új sztárja a Szajna titokzatos védelmezője

írta: Hetedhétország Malac
Párizs új sztárja a Szajna titokzatos védelmezője

Párizst a napokban elárasztotta a Szajna, több múzeumot bezártak, a műkincseket elmenekítették. Az emelkedő vízre a párizsiakat egy titokzatos katona figyelmezteti.

arviz.jpg

Párizsban ritkán van ilyen hatalmas víz, a franciákat a mostani helyzet az 1910-es katasztrófára emlékezteti, amikor is a Szajna elérte a 8,42 méteres magasságot, elárasztotta a metrómegállókat és lebénította az egész fővárost.

arviz4.jpg

Az emelkedő vízre a párizsiakat 106 évvel ezelőtt és most is egy titokzatos katona figyelmezteti. Egy kőkatona szobor, a Zuáv nemcsak egy egyszerű vízmérce: egy történelmi személyiség, akinek fontos helye van a francia kultúrában.

A Zuáv, aki a Pont de l'Alma pillérjének támaszkodik, a puskájára nehezedik, egyenesen áll a csizmáiban és jellegzetes nadrágjában, a Szajna vizét figyeli folyamatosan. Ahogy teltek az évek, a folyó hivatalos árvízmérője, pár napja pedig a főváros sztárja lett. 1856-ban avatták fel III. Napóleon alatt a szobrot, amelyet Georges Diebolt készített. Ahogyan a neve is jelzi, egy zuávot ábrázol, így az észak-afrikai francia gyarmatokon szolgáló gyalogos katonákat nevezték, akik a krími háborúban harcoltak 1853 és 1856 között.

Az, hogy a VII. kerületi hídra helyezték, nem véletlen. III. Napóleon meg akarta ünnepelni győzelmét az Alma-i csatában. Ennél a krími folyónál zajlott 1854. szeptember 20-án a háború első nagy csatája, ahol az oroszokat legyőzte a francia-angol-oszmán hadsereg. A csata alatt a zuáv erőknek jutott a legnagyobb szerep.

arviz1.jpg

Eredetileg ez a Zuáv, akit Serge Reggiani  Le Zouave du Pont de l'Alma című dalában Octave-nak nevezett, három másik katonával ált együtt: egy íjász, egy gránátos és egy gyalogos. De amikor a hidat újjáépítették acélból a 70-es évek elején, elvitték három társát, és ő egyedül maradt tovább őrizni a Szajnát.

arviz3.jpg

Ma az elsődleges funkciója a víz magasságának a mérése és az árvíz következményeinek a megjóslása. A szobor 5,2 méter magas és 8 tonnát nyom. A hagyomány szerint, amikor a Zuáv lába már a vízben van, a Szajnán árvíz van, de még nem veszélyes. Minden testrésze (boka, térd...) egy-egy mérce a víz emelkedésére. Amikor a térdei vízben vannak, a Szajna rakpartjait lezárják, és tilos a közlekedés rajta. Ezért már a párizsiak szokássá vált, hogy figyeljék, mennyire van elmerülve a Zuáv. Ráadásul, a történelmi katona halad a korral: már van saját Twitter-fiókja is, ahol a humort vegyíti a hivatalos információkkal.

arviz6.jpg

Azonban, a Zuáv nem egy nagyon pontos mérőeszköz. Az 1910-es párizsi árvíz, - amely során a folyó 8,62 métert magasságot ért el - és a 2016-os között a szobrot pár tíz centiméterrel megemelték a Pont de l'Alma 1974-es átépítésekor. Ebből kifolyólag az összehasonlítások hibásak.

arviz5.jpg

A Zuáv ma a francia kultúra fontos része. A fent említett dalon kívül több énekes is megörökítette szerzeményeiben: Georges Brassens a Les Ricochets-ben, illetve Stanislas a Le Zouave-ban. Még egy regénybe is bekerült, Roger Bordier 2001-ben megjelent könyvébe, a Le Zouave du Pont de l'Alma-ba. A Zuávot, a Tintin-sorozatból ismert Haddock kapitány is híressé tette az Irány a Hold, az Aranyollós rák és a Tournesol-incidens című képregényekben.

Pénteken a Zuávot egészen a derekáig elöntötte a víz. A metró bizonyos vonalait már lezárták, és a Louvre, a Musée d'Orsay és a Grand Palais sem nyitja ki a kapuit kincsei védelmének érdekében.

 

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

árvíz Párizs Franciaország