2016. máj 25.

A bécsi Óriáskerék az európai filmkultúra kincse lett

írta: Hetedhétország Malac
A bécsi Óriáskerék az európai filmkultúra kincse lett

Az Óriáskerék az 1949-es osztrák filmklasszikus, A harmadik ember (Der dritte Mann) című Oscar-díjas kultikus filmben nyújtott szerepéért érdemelte ki ezt a megtiszteltetést.

oriaskerek.jpg

Az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére még 2015-ben megkezdődött az európai filmkultúra kincseit őrző helyek összegyűjtése. Az Európai filmkultúra kincsei közé azok a helyek kerülhetnek fel, amelyeknek szimbolikus jelentősége van az európai film számára, és ezért meg kell őrizni a jövő generációinak.

oriaskerek1.jpg

Eddig öt helyszín érdemelte ki ezt a címet, a svéd Bergmancenter, az orosz Eisenstein Központ, a francia Lumiere Intézet, az olasz Tonino Guerra Világa és az odesszai Patyomkin-lépcső és most hatodikként a bécsi Óriáskerék is.

oriaskerek_4.jpg

Az Óriáskerék az 1949-es osztrák filmklasszikus, A harmadik ember (Der dritte Mann) című alkotásban szerepel, amely Graham Greene és Carol Reed Oscar-díjas kultikus filmje. Az angol thrillert Orson Welles főszereplésével 1949-ben, a még megszállás alatt álló osztrák fővárosban forgatták.

oriaskerek5.jpga film egy jelenete

A filmben Holly Martins (Joseph Cotten) amerikai író elhunyt barátja, Harry Lime (Orson Welles) nyomába ered a háború utáni Bécsben, és kénytelen megállapítani, hogy a férfit valószínűleg meggyilkolták, sőt a saját élete is veszélyben forog.

oriaskerek2.jpga régi kabinok

Az Óriáskerék Bécs vidámparkjában, a Práterben található, amely idén ünnepli 250. jubileumát. A kerek évforduló alkalmából az Óriáskereket új gondolákkal ajándékozzák meg. Az Óriáskerék 1897-ben épült meg, átmeneti attrakciónak szánták, de mára már az osztrák főváros egyik elválaszthatatlan jelképe lett. Az új kabinokat az eredeti tervek szerint, fából építik meg, de lesz bennük klíma és fűtés is. A régiektől annyiban térnek el, hogy négy helyett hat ablak lesz rajtuk, így jobban lehet majd élvezni a kilátást Bécsre.

oriaskerek3.jpgés az új kabin

A munkálatok júniusig zajlanak, és a felújítás ellenére a belépőjegy ára (9,5 euró) nem változik idén.

 

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

Bécs Ausztria Óriáskerék Práter