2016. máj 04.

Mit keres Han Solo egy misztikus nápolyi kápolnában?

írta: Hetedhétország Malac
Mit keres Han Solo egy misztikus nápolyi kápolnában?

A Sansevero család kápolnája néhány igazán furcsa és ijesztő tárgyat rejt, köztük "Han Solo" márványszobrát.

hansolo.jpg

A Nápoly óvárosában található templom építése 1590-re tehető, amikor a Sansevero hercegek saját kápolnát építtetettek a palotájukhoz közel. Végső formáját Raimondo di Sangro hercegnek (1710-1771) köszönheti.

hansolo1.jpg

Raimondo di Sangro, Sansevero hercegének kicsit őrült kezei alatt kezdett el a Cappella Sansevero gyűjteménye összeállni mai formájára. Ő volt a nápolyi szabadkőműves páholy feje, egy igazi reneszánsz ember, aki vonzódott a tudományhoz, az alkímiához, a misztikumhoz, több nyelven beszélt, köztük arabul és héberül.

hansolo7.jpg

A herceg feltaláló is volt, megalkotott többek közt egy hidraulikus eszközt, egy "örök lángot" saját készítésű kémiai anyagokat használva, és egy szekeret falovakkal, amely földön és vízen is tudott közlekedni.

hansolo6.jpg

Mindez a városi embereknek sötét varázslatnak tűnt. Egy legenda kezdett a herceg körül terjedni, miszerint a semmiből tud vért csinálni, a titkos Rózsakeresztes társaság tagja, és hogy embereket ölt a kísérleteihez. A körülötte terjengő misztikumot csak erősítette, hogy amikor a saját házában megöltek egy embert, senki sem hitte el, hogy a gyilkossághoz a hercegnek semmi köze sem volt.

hansolo5.jpg

A herceget azonban nem érdekelték a spekulációk, továbbra is folytatta a művészeti és tudományos tárgyak összegyűjtését. Ezek közé tartozik két "anatómiai gép", egyik egy férfit, a másik egy terhes nőt ábrázol (egy magzat is volt, de azt ellopták). Igazi emberi csontvázakra építették őket, és hihetetlen részletesen ábrázolják a vénákat, artériákat és izmokat. Sokáig úgy gondolták, hogy egy korai plasztinációs technikával készültek, de később felfedezték, hogy a csontvázak kivételével méhviaszból, fémdrótokból és selyemből állnak.

hansolo2.jpg

Az anatómiai "Ádámot és Évát" Giuseppe Salerno anatómus készítette 1763-64-ben, a zsigerek és az érrendszer szemléltetéséhez. Ezek csak tovább mélyítették a herceg körül kialakuló legendát, és sokan hitték, hogy megölt két szolgát a modellek elkészítéséhez.

hansolo3.jpg

Másik érdekes tárgy a kápolnából "Az elfátyolozott Krisztus" (Cristo Velato), amely egy bizarr, Han Solóra emlékeztető márványszobor. Az a szóbeszéd keringett róla, hogy a herceg feltalálta az emberek "márványizációját". Valójában 1753-ban alkotta Giuseppe Sanmartino.

hansolo4.jpg

A családi kápolnában a szabadkőműves szimbólumok között kiállított anatómiai gépeket, különös szobrokat látva könnyű megérteni, hogy miért keringtek sötét legendák a hercegről. De talán az alkimista herceg pont ezért csinálta mindezt.

 

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

 

Szólj hozzá

Olaszország Han Solo Nápoly