2016. ápr 07.

Francia királynők fenséges ruhái ejtenek ámulatba a királyi kriptában

írta: Hetedhétország Malac
Francia királynők fenséges ruhái ejtenek ámulatba a királyi kriptában

Az egyik leggyönyörűbb francia gótikus katedrálisban, egy lenyűgöző kiállításon az egykori királynők ihlette fenséges ruhakölteményeket állítottak ki.

A Párizstól 10 kilométerre fekvő a Saint-Denis-i katedrális Franciaország királyainak és királynéinak utolsó nyughelye. 43 király, 32 királyné és 10 főúr temetkezési helye Dagobert-től (639) kezdve a XIX. századig. 

ruha10.jpg

A bazilika Szent Dénes, Franciaország védőszentjének sírjára épült, akinek az ereklyéi a szentélyben találhatók. A több mint 70 fekvő középkori koporsó és monumentális reneszánsz sír a legfontosabb temetkezési szoboregyüttes a XII. és a XVI .század között. 

ruha2.jpg

A katedrálisban most egy lenyűgöző kiállításon Lamyne Mohamed ruhatervező az egykori királynők ihlette fenséges ruhakölteményeket állított ki.

ruha.jpgFlandriai Margit

Lamyne Mohamed már tíz éve Saint-Denis-ben él, és elítéli a helyiek közömbösségét Franciaország történelmének e fontos műemléke iránt. "Az emberek csak elsétálnak a bazilika előtt, a gyerekek előtte játszanak, labdáznak, sokan nem mernek belépni, mert a vallásuk megtiltja. Ezzel a projekttel szeretnék minden bizonytalant meghívni, vallástól függetlenül, hogy lépjenek be a kapun és fedezzék fel Franciaország történelmét, amelyet maguk is alakíthatnak." mondta a művész.

ruha1.jpgJeanne de France

Lamyne 1977-ben született Kamerunban, apja szövetárus, ő maga 13 évesen kezdte meg szabászati tanulmányait. Felnőttkorában kezdett el ruhákat tervezni, minden szabad idejét az alkotásnak szentelve. "Mindent egyedül tanultam meg, autodidakta vagyok. Mindig az olyan ruhákat szerettem alkotni, amelyeket nem lehet felvenni" mondta mosolyogva. Annak ellenére, hogy teljesíteni szokott speciális kívánságokat, és a honlapján található pár felvehető ruha, a tervező magát művészként definiálja.

ruha3.jpgIsabelle d'Aragon

Átszabás, XXL méretek, különböző korszakok anyagainak összekeverése, Lamyne magát sokkal inkább szövet-szobrásznak, mint divattervezőnek tartja.

ruha7.jpgFrédégonde

Több helyi szervezet mellett elköteleződve Lamyne a környezetért is harcol. Hitvallása: felébreszteni az emberséget, a szépséget és a kreativitást a gyengékben, az elfeledettekben és az elnyomottakban.

ruha4.jpgJeanne de Bourbon

Ezek a méltóságteljes, fényűző, három méter hosszú ruhák a kriptában és az apszisban sokat elárulnak a nők helyzetéről a társadalmunkban, régen és most.

ruha6.jpgJeanne II. de France

"Engem csak azok a királynők és hercegnők érdekelnek, akik férjük vagy gyerekeik árnyékában éltek", mesélte Lamyne. Flandriai Margit a környezetvédő, Frédégonde a pazarló, Bourbon Johanna ... - a művész mindegyiküknek szabott ruhát, egy öltözetet, amely illett a személyiségükhöz.

ruha5.jpgMarie de Brienne

"A projektben feltétlenül kellett követni a kor szabászatát, stílusát és társadalmi jelvényeit. A kapcsok, a színek, a ruhák rétegei, az övek és az uszály, mindent figyelembe vettem."

ruha9.jpgBerthe au Grand Pied

A ruhák nagyobbak, mint viselőjük volt, de a formájuk mind megegyezik a hozzájuk tartozó királynőjével, akiknek sírjuk a bazilikában van. 

ruha8.jpgBlanche de France

A kiállítás 2016. június10-ig tekinthető meg a Saint-Denis bazilikában.

 

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

Franciaország Saint-Denis