2016. ápr 01.

Világszerte állnak Zaha Hadid ikonikus épületei

írta: Hetedhétország Malac
Világszerte állnak Zaha Hadid ikonikus épületei

Az iraki születésű, angol sztárépítész, Zaha Hadid csütörtökön hunyt el 65 évesen. Világszerte több ikonikus épületet tervezett. Itt egy válogatás a legismertebb műveiből.

messner5.jpg

hadid6.jpg Dél-Tirol, Plan de Corones-en (Kronplatz), Messner Mountain Museum. A olasz Dolomitokban, 2275 magasban található múzeumot nem könnyű elérni, de a jutalom, amely a hegytetőn várja a látogatókat megéri az erőfeszítést.

Zaha Hadid volt az első nő, aki megkapta a Pritzker-díjat, amely az építészet Nobel-díjának felel meg. 2010-ben a brit királyi építész akadémia Stirling-díjjal tüntette ki a római MAXXI múzeumáért, tavaly pedig az első női kitüntetettje lett a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) aranyérmének. II. Erzsébet Királynő a lovagi rangnak megfelelő Dame Commander of the Order of the British Empire címet is adományozott az építésznőnek.

hadid7.jpgLondon, Hadid az általa tervezett Serpentine Sackler Gallery  előtt

hadid.jpgBaku, Heydar Aliyev Központ

hadid1.jpgBécs, Wirtschaftsuniversität

hadid2.jpgInnsbruck, Bergisel síugró sánc

hadid3.jpgInnsbruck, Hungerburgbahn

hadid4.jpgCincinatti, Rosenthal Center for Contemporary Arts. Hadid tervei alapján 2003-ban készült el az első, nő által tervezett amerikai múzeumépület, az Ohio állambeli Contemporary Arts Center.

hadid5.jpgWolfsburg, Wissenschaftsmuseum Phaeno

hadid13.jpgRóma, MAXXI Múzeum. 2010 elején nyitotta meg kapuit Rómában a MAXXI, a XXI. századi művészetek múzeuma, amelynek cementből, üvegből és acélból készült épületének magas, világos termeiben nincsenek derékszögek. Hadid a MAXXI épületéért 2010-ben megkapta az év legjobb brit építészének járó Stirling-díjat.

hadid9.jpgLondon, Olympic Aquatic Center. A londoni olimpiára épített vízi központ. 

hadid10.jpgGuangzhou Operaház Kínában

hadid11.jpgDongdaemun Design Plaza Söulban

hadid12.jpgLondon, Evelyn Grace Academy. Az épületért 2011-ben ismét Hadidnak ítélték a Stirling-díjat.

hadid7_jpg8.jpgA 2020-as tokioi olimpiai játékok számára tervezett stadion.

Budapesten is lett majdnem Zaha Hadid-épület, ha megvalósult volna a 2007-ben a budapesti Szervita téri parkolóház helyére tervezett óriási kavics alakú Orco irodaház. Zaha Hadid irodája részt vett a Néprajzi Múzeum új épületére kiírt tervpályázaton is.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

 

Szólj hozzá

Zaha Hadid Olaszország Ausztria Innsbruck Dél-Tirol Reinhold Messner Plan de Corones Kronplatz