2016. feb 11.

Eredeti pompájában ragyog a Colosseum

írta: Hetedhétország Malac
Eredeti pompájában ragyog a Colosseum

Több éves munka után véget ért a római Colosseum külső falainak megtisztítása. Az ókori amfiteátrum visszanyerte eredeti sárgás-fehéres színét. 

colosseum.jpg

Több mint 24 ezer négyzetméter állványtól szabadítják meg az ókori amfiteátrumot a helyreállítás első három éve után. Az amfiteátrum külső falgyűrűjét teljesen megtisztították az évtizedek alatt rárakódott szennyeződésektől. A Colosseum visszanyerte eredeti sárgás-fehéres színét, amelyet az építéséhez használt mészkőféle, a travertínó ad neki. 

colosseum3.jpg

Közel kétezer éves színek tűnnek fel a Colosseumnak a szennyeződésektől megtisztított hatalmas kövein. Mint kiderült, a Flavius dinasztiához tartozó császárok 80-ban megnyitott amfiteátruma nem fehér volt, hanem világos sárgás színben csillogott. A travertino kőből épített Colosseum eredeti színe a sárga különböző árnyalatait foglalta magába a mézsárgától az okkersárgáig, de volt benne egészen világos gesztenyebarna is.

A restaurálás 2013 júliusában kezdődött. A többek között a Tod's márkáról ismert Diego Della Valle olasz vállalkozó 25 millió euróval (több mint 7,5 milliárd forinttal) finanszírozta az ókori műemlék helyreállítását. Első fázisban a külső falakat restaurálták és tisztították meg: az aprólékos munkában huszonöt régész, nyolc kőműves és tucatnyi állványépítő vett részt. Az állványok teljesen befedték a néhány helyen ötvenkét méter magas falakat. 

Így tisztították meg a Colosseumot

A restaurált műemléket április elején avatják fel. A Colosseum megtisztításának befejezését eredetileg márciusra tervezték, a munkálatokkal azonban egy hónap késésben vannak. A következő lépés az építményt övező rácsok és kapuk átépítése lesz, a tervek között szerepel egy információs központ felállítása az amfiteátrum előtti téren, az aréna alatti termek és folyosók restaurálása, valamint a Colosseum új világítása is. A teljes helyreállítás 2018-ra készülhet el. 

colosseum1.jpg

A Colosseum tavaly 6,6 millió látogatóval a világ második leglátogatottabb régészeti helyszíne volt a kínai Nagy Fal mögött. 

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

amfiteátrum Olaszország Colosseum