2016. jan 15.

Európa 11 legszebb amfiteátruma

írta: Hetedhétország Malac
Európa 11 legszebb amfiteátruma

Az ókori görögök és rómaiak ugyanúgy szerették sportot és és a színházat, mint mi. Bizonyíték erre Európa-szerte a sok ókori színház, amfiteátrum. 

A legtöbb színházat még görögök építették, színházi előadások, szónoklatok, zenei ünnepek helyszíne volt. Az amfiteátrumok fénykora a Római Birodalomban volt, gladiátor- és állatviadalokat rendeztek bennük.

amfi13.jpg

Róma, Colosseum

amfi.jpg

A Róma központjában emelkedő Colosseum valójában a Forum Romanum és a Palatinus-dombon található császárpaloták alkotta közös régészeti park része. A  2014-ben több mint 5,7 millió turista kereste fel a Colosseum-Forum Romanum-Palatinus területét. A 81-ben megnyitott ókori amfiteátrum 2014-ben megkezdett restaurálása a tervek szerint idén véget ér. A Colosseum a 2024-es olimpiai játékokra pályázó Róma városának jelképe. 

Pompeii

amfi1.jpg

A Vezúv kitörése pusztította el 79-ben a Nápoly közelében fekvő római romvárost, amelynek amfiteátruma az i.e. 2. században épült. A patkó alakú nézőtér 5000 személyes volt. A márvánnyal borított alsó széksorok a városvezetőségnek voltak fenntartva. 

Pula

amfi2.jpg

Az isztriai Pula legfontosabb látnivalója a 68-ban épült hatalmas római amfiteátrum. A 23 000 nézőt befogadó építmény a római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb között található, ekkor még közvetlenül a part mellett állt, a viadalok során megölt emberek és állatok egy rövid csatornán át a tenger vizébe kerültek. 

Epheszosz

amfi3.jpg

Epheszosz görög polisz volt Kis-Ázsia nyugati partvidékén. A ma Törökországban található város Artemisz temploma az ókori világ hét csodáinak egyike volt, i.e. 550 körül épült. Az i.e. 3. században épült amfiteátrum Epheszosz legjobb állapotban megmaradt épülete. A rómaiak az 1. században átépítették, kapacitása 24 000 fő.

Athén

amfi4.jpg

Az athéni Akropoliszon két színház is található, a Dionüsszosz amfiteátruma és az i.e.161-ben épült Attikai Heródes Odeonja, amely a mai napig koncertek és színházi előadások helyszíne, csakúgy, mint évezredekkel ezelőtt.

Taormina

amfi5.jpg

Az eredetileg a 7. században épült görög színházat a rómaiak a 2. században újjáépítették. Szicília második legnagyobb színháza 5400 néző befogadására volt alkalmas.

amfi11.jpg

A színház ismerős lehet Csontváry Kosztka Tivadar híres festményéről is. A taorminai görög színház romjai c. képről 1912-ben ezt írta Csontváry: „Meg kell jegyeznem, hogy a húsz négyzetméteres festmény, mikor a műterem ajtaját megnyitottam, a közönségre oly hatással volt, hogy tombolt meglepetésében: az utca tele volt il maestro ungherese trovato nostro theatro greco. Már itt nagyobb összeggel a festményt ott akarták tartani. Ezzel az eredménnyel búcsúztam el a hosszú vajúdás után Taorminától”.

Pergamon

amfi6.jpg

A törökországi Pergamon egy ókori görög város volt Kis-Ázsia északnyugati partvidékén. A pergamoni ásatások a 19. század végén gazdag anyagot szolgáltattak az i. e. III. és II. sz. görög kultúrájának ismeretéhez. A várost a várhegy környékén, gondosan aláfalazott teraszokon építették, a színház is ezen a területen található. Ez az egyik legmeredekebb ókori színház a világon.

Delphoi

amfi7.jpg

Delphoi több mint ezer éven át volt a hellén világ vallási központjaEgyes mítoszok szerint itt van a Föld középpontja, ennek tulajdonítják a Delphoi szentély jóserejét. A szent terület legfelső részén épített színházban és stadionban négyévente játékokat és költői versenyt rendeztek a Püthia tiszteletére.

Cartagena

amfi8.jpg

A spanyol Cartagena a Római Birodalom egyik legfontosabb városa volt fürdőivel, körszínházaival, szobraival.

Arles

amfi9.jpg

Arles Arelatum néven a római Gallia Narbonensis provincia székhely volt. Az i.e. 123-ban elfoglalt város hamar kiemelkedő jelentőségű várossá alakult. Az 1. századba komoly építkezések zajlottak a városban, az amfiteátrum 90-ben épült, kapacitása 20.000 néző.

Epidaurosz

amfi10.jpg

Epidauroszban volt az ókor egyik legszebb színháza. A görög városban Aszklépiosznak, a gyógyítás istenének emeltek szentélyeket, így ez egyúttal az ókori világ leghíresebb gyógyító helye is volt. Az Aszklépiosz teremtette gazdagság lehetővé tette az építkezéseket is: az óriási színházat az i. e 4. században építették. Az eredetileg 34 sort a római korban további 21 sorral bővítették, így 14 000 néző befogadására volt alkalmas, s már az ókorban is a legszebb arányú színházépületnek tartották.

 

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

 

Szólj hozzá

amfiteátrum Olaszország Görögország Spanyolország Horvátország Franciaország Törökország