2016. jan 07.

Titokzatos ír sziget a Star Wars legszebb helyszíne

írta: Hetedhétország Malac
Titokzatos ír sziget a Star Wars legszebb helyszíne

A Star Wars : Az ébredő Erő forgatására a stáb több galaxis után, egy kis szigetre utazott: az írországi Skellig Michael az UNESCO Világörökség része.

star7.jpg

Skellig Michael egy lenyűgöző, szélfútta sziget 12 kilométerre az ír parttól. Az elhagyatott sziget századok óta vonzza a turistákat és a nyugalomra vágyókat. Luke Skywalkert itt találja meg Rey, hogy visszaadja neki a régi fénykardját.

star12.jpg

A Skellig Michael és szomszédja, a Little Skellig több ősi ír legendában szerepel, és 823-ban még a vikingek látogatását is megérte. De 2014-ig kellett várni, hogy a legfurcsább látogatója is megérkezzen… egy jedi lovag, Luke Skywalker.

star4.jpg

„Páran a többi hajóssal a Skellig Michael körül álltunk, amikor Mark Hamill odajött, és megkérdezte: „Egy tanács a lépcsők megmászására?” „Menj a saját ritmusodban és sose, sose nézz hátra, válaszoltuk” - mondta Declan O’Driscoll, hajós.

star9.jpg

Skellig egy nagyon különleges hely, könnyen el lehet itt képzelni Luke Skywalker-t az egyik nedves cellában guggolni, ahogy azt a szerzetesek tették évszázadokkal ezelőtt, a szigetre száműzve démonjaik elől. Azonban semmilyen démon nincsen Potmagee fennsíkján. „Itt történt az egyik legfontosabb jelenet. A rajongók el se tudják képzelni, hogy nekünk ez mennyire furcsa, hogy egy ilyen kis helyen kötött ki egy olyan nagy film, mint a Star Wars.” - mondta Vincent O’Keeffe.

star.jpg

Az első hivatkozás a szigetekre egy legendából ered, miszerint itt temették el Ir-t, Milesius fiát (állítólag Milesius-tól származik az összes ír), aki az írek partot érésekor fulladt vízbe.

A skellig-i szerzetesek első említése a 8. századból származik, a „Skelig-i Suibhini” halála miatt, de a történészek szerint már jóval korábban itt állhatott a kolostor. A szerzetesek vájták a sziklába azt a 600 fokból álló lépcsőt, amely a tetején álló elszigetelt kolostorhoz vezet.

star10.jpg

A szigetet 1044 körül Szent Mihály Arkangyalnak ajánlották, amikor meghalt „Scelic-Mhichíl-i Aedh”. Valószínűleg ekkor épült a Szent Mihály templom, amely a kolostor része.  

star2.jpg

A szerzetesek a 6 kunyhóból, 2 imateremből és a középkori templomból álló kolostor ellátására egy aprólékosan tervezett vízgyűjtő- és tisztító rendszert fejlesztettek ki. A becslések szerint 12 szerzetes és egy apát élhetett itt egy időben.  Az étrendjük különbözött a kontinensen élő szerzetesekétől. Mivel kevés szántható föld állt a rendelkezésükre búzát termeszteni, a zöldségtermesztés az életük fontos részévé vált. Szükség esetén halat és madarat is ehettek.
star8.png

A klíma változása, amely hidegebb időjárást és több vihart eredményezett, valamint az ír egyház szerkezetére vonatkozó reformok vezettek a sziget remete társadalmának végéhez a 13. században. A szerzetesek a szárazföldre, Ballinskelligs-be költöztek és a Skellig Michael zarándokhellyé változott a 18. században.

star11.jpg

A sziget feltűnik az olasz és ibér hajózási térképeken a 14. és a 16. században, és a Spanyol Armada feljegyzésében is említik egyszer. A sziget sziklás csúcsai ma már lakatlanok.

star3.jpg

A szigeten nagyon sok tengeri madár kolónia él, és a két Skellig sziget együtt Írország egyik legfontosabb tengeri madár élőhelye.

star1.jpg

A szigetet a turisták egy 2 órás hajóút keretében közelíthetik meg, amely azonban csak megkerüli a szigetet, de nem köt ki. A kontinensen található Skellig Experience információs központban a látogatók egy 14 perces film megtekintése után kelhetnek útra. A szigetre a turisták belépését korlátozzák, mert úgy vélik, hogy a növekvő számú látogató tönkretenné a sziget állapotát, különösen a sziklára vezető kb. 600 kőlépcsőt.

 

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

 

Szólj hozzá

Star Wars Világörökség Írország Luke Skywalker Mark Hamill Skellig Michael Star Wars: Az ébredő Erő