2015. dec 09.

Amikor Anglia ellopta az Eiffel-tornyot

írta: Hetedhétország Malac
Amikor Anglia ellopta az Eiffel-tornyot

Több mint 100 évvel ezelőtt egy erős robbanás volt halható a londoni Wembley park közelében, ahol ma a híres stadion található. Ez nem volt más, mint Edward Watkin vállalkozásának utolsó felvonása, miszerint meg akarta adni Londonnak is a saját „Eiffel-tornyát”.

london8.jpg

A Világ legmagasabb tornya

Az 1889. március 31-i felavatását követően a párizsi Eiffel-torony hatalmas siker lett. A korszak legmagasabb tornya volt, és kétségtelenül ez jelentette a párizsi Világkiállítás legnagyobb attrakcióját: az egész világ meg akarta csodálni ezt a hatalmas tornyot, hiszen 324 méteres magasságával egyedülálló volt a Földön.

london10.jpg

Azonban ez a rajongás nem terjedt át a csatorna túloldalára. Ahogy az Eiffel-tornyot felavatták, egy bizonyos Edward Watkin, az angol parlament tagja elhatározta, hogy ő is épít egy hatalmas vastornyot… pár méterrel magasabbat, természetesen. Watkin-nak, aki nem volt más, mint a Metropolitan Railway elnöke, a Csalagút létrehozásának egyik kulcsembere, a nemzeti büszkeségen kívül más érdeke is fűződött az építéséhez. Igyekezett egy Londonon kívül eső területet keresni az építéshez, így egyrészt az ingatlanokat akarta eladhatóbbá tenni, másrészt a Metropolitan Railway által üzemeltetett metrón is több utast, főként turistákat várt ezzel.

Egy Eiffel-torony Londonban?

Tehát Watkin egy park mellett döntött Wembley legkevésbé látogatott negyedében. Elégedetlen volt, hogy egy ekkora zöld terület ilyen kevés lakót vonz, szóval elhatározta, hogy felújítja a parkot, és a teendők között a legfontosabbként világ legmagasabb tornyának– 358 méter – megépítését jelölte ki, amely előtt francia riválisa csak fejet hajthat. Így született meg a Watkin-torony terve.

london6.jpg

Watkin először szemtelenül magát Gustave Eiffel-t kérte fel a londoni Eiffel-torony megtervezésére. A francia mérnök azonban elutasította a felkérést: „ha megépítem ezt a tornyot miután megcsináltam egy ilyet már Párizsban, az emberek azt hinnék, nem vagyok igazi francia”- mondta Eiffel.

De Watkin nem adta fel ilyen könnyen. Szerinte, „amit Párizs meg tud csinálni, arra London még jobban képes”. Úgy döntött, egy pályázatot ír ki, hogy ki lesz a szerencsés „british” Gustave Eiffel. 68 mű érkezett, és köztük a párizsi Eiffel-torony pontos másolatai is fellelhetőek.

london1.png

A győztes a 37-es pályamű lett, egy 1,175 ft magas fémtorony, Stewart, MacLaren és Dunn terve. Ez 358 méteres magasságot jelenti, vagyis 34 méterrel magasabbat párizsi testvérénél.

A kaotikus építkezés

A torony építése 1892-ben kezdődtek, egy kicsivel később a Wembley park felújítási munkálatai után. A parkot 1894-ben nyitották meg, és az új metróállomáson megérkeztek az első utasok. Ekkor a tornyot még mindig építették, és csak egy évvel később, 1895-ben lett kész az első emelet, 47 méter magasan, amely még mindig messze volt a 358 métertől. De, ahogy Watkin mondta (akinek ekkoriban betegség miatt a háttérbe kellett vonulnia), a többi innentől már semmiség lesz.

london3.jpg

Az első emeletet megnyitották, a kíváncsiak felmehettek körülnézni vagy felfrissülhettek a lábainál nyíló számos kávézó egyikében. Nemsokkal később a mérnökök felfedezték, hogy a torony alapjai instabilak. Ennek igen egyszerű oka volt: a költségek csökkentésének érdekében úgy döntöttek, néggyel kevesebb lába lesz az tervezetnél. Így megnőtt az emelvény nyomása, hiszen ugyanaz a súly nyomta a négy lábat, mint amit nyolcra terveztek. Ezzel párhuzamosan az építő cégnek gazdasági problémái támadtak, és ez a munkások sorozatos felmondásához vezetett. Egy kis idő múlva a munkálatok leálltak és a Watkin-tornyot sose fejezték be.

A Wembley stadion került a helyére

Watkin anélkül halt meg 1901-ben, hogy megtudhatta volna, nagy terve sose valósult meg. A következő évben az állam túl veszélyesnek ítélte meg és lezárta a közönség elöl a tornyot. 1904 és 1907 között a Watkin-torony fokozatosan eltűnt a föld színéről, semmi nyomot nem hagyva maga után.

A Wembley Park ezalatt egy fontos sport központtá vált. 1906-ban, a torony építőcége újjáéledt poraiból Wembley Park Estate Company néven és hatalmas vagyonra tett szert luxus villák és egy golfpálya építése révén.

london4.jpgÍgy nézne ki ma, ha állna a torony

Az 1924-es londoni Világkiállítás alkalmából az állam visszavásárolta a Wembley parkot, hogy itt állíthassa fel a pavilonokat. Ezek között felhúztak egy hatalmas sport arénát, amely 125 ezer ember befogadására volt képes, és amit ma már a híres Wembley stadion néven ismerünk.

london7.jpg

A 2000-2003-as felújítás közben a föld alá is leástak, és megtalálták a Watkin-torony maradványait, amelyet ma már csak a Watkin-őrültség néven emlegetnek.

 

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

London Párizs Franciaország Wembley Eiffel-torony Gustave Eiffel