2015. máj 26.

Lélegzetelállító az év bicikliútja

írta: Hetedhétország Malac
Lélegzetelállító az év bicikliútja

Az év bicikliútján Salzburgból indulva, gleccserek mellett elhaladva, karintiai tavak mentén, majd Olaszországban, a friuli és venetói területeken, egészen az Adriáig kerékpározhat.

Felejthetetlen élményt kínál a 410 kilométer hosszú Alpok–Adria kerékpárút, amely Ausztria és Olaszország legszebb tájain át vezet. A kerékpárutat az Eu támogatásával még 2012-ben hozták létre, 2015-ben pedig neves holland kerékpáros újságírókból és kerékpáros útikalauzok kiadóiból álló zsűri az év kerékpárútvonalává választotta. A díjat a „Fiets en Wandelbeurs“ elnevezésű túrázás és kerékpározás kiállításon adták át Amszterdamban.

A bicikliúton Mozart városából, Salzburgból indulva és a Hohe Tauern Nemzeti Parkot keresztülszelve egy hét alatt lehet eljutni Karintia déli vidékeire, majd az osztrák határon át az olasz Gradóba.

A Karintiából a mallnitzi Tauern-zsiliptől kezdődően zömében lejtőn vezet az út egészen Olaszországig, a tengerig. A változatos képet mutató táj páratlan: hatalmas hegyek váltakoznak napos tóvölgyekkel – és minél messzebb haladunk dél felé, annál szelídebb és kedvesebb a táj, míg végül a Felső-Adriába lógathatjuk a lábunkat. De amíg idáig eljutunk, az útvonal Tarvisióból a sok kerékpáros számára legszebb európai kerékpárútszakaszra – azaz a régi Császári és Királyi Államvasút forgalomból kivont nyomvonalára – vezet.

Vissza észak felé kényelmesen, az egész Alpok-Adria kerékpárút mentén elhaladó vonaton utazhatunk, mely naponta kétszer indul Udinéből.

Az Alpok-Adria kerékpárút legszebb látnivalói, ahol feltétlenül szálljunk le a nyeregből:

71-01-salzburg.jpg

Salzburg

71-02-burg_hohenwerfen.jpg

Burg Hohenwerfen

71-03-liechtensteinklamm.jpg

Liechtensteinklamm

71-04-mallnitz.jpg

Mallnitz

71-05-tarvisio.jpg

Tarvisio

71-06-palmanova.jpg

Palmanova

71-07-gemona.jpg

Gemona

71-08-aquileia.jpg

Aquileia

71-09-grado.jpg

Grado

71-10-grado.jpg

Grado

71-11-udine.jpg

Udine

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

kerékpár hegyek Olaszország Ausztria Adria Alpok lélegzetelállító