2015. ápr 12.

Monumentális műbarlang rejti a világ legrégebbi őskori falfestményeinek másolatát

írta: Hetedhétország Malac
Monumentális műbarlang rejti a világ legrégebbi őskori falfestményeinek másolatát

Elkészült a világ legrégebbi őskori falfestményeiről készült másolat, amely szintén rekordot dönt: a dél-franciaországi Chauvet-barlang a világ legnagyobb és legteljesebb barlangmásolata. A közönség csak ezt láthatja, mert az emberiség első vizuális alkotását sohasem fogják megnyitni a nagyközönség előtt.

62-chauvet-01.jpg

A dél-franciaországi Vallon-Pont-d’Arc település közelében található, s ezért Pont d’Arc barlangjának is nevezett 36 ezer éves lelőhely a felfedezőjéről, Jean-Marie Chauvet francia barlangászról kapta a nevét.

62-chauvet-02.jpg

62-chauvet-03.jpg

62-chauvet-04.jpg

Chauvet két kollegájával, Éliette Brunellel és Christian Hillaire-rel egy kőtömeg egyik nyílásából érkező huzatnak köszönhetően fedezte fel 1994. december 18-án a barlangot, amelynek bejáratát 23 ezer évvel ezelőtt egy lezuhanó szikla teljesen elzárta. A kövek elmozdítása után tárult fel előtte a 800 méter hosszú, több - 18 méter magas - teremből álló barlang, ahol a világon egyedülálló leletegyüttes részeként 195 medvekoponyát is találtak.

62-chauvet-05.jpg

62-chauvet-06.jpg

A barlang őrzi az eddig ismert legrégebbi európai műalkotásokat. Alkotói a mai ember közvetlen ősei, az aurignaci kultúra képviselői voltak, akik vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak. A művészi tudású ősemberek nem laktak barlangban, azt kizárólag rituálékhoz használták, a falakat nem véletlenszerűen, hanem megkomponálva, a saját mítoszaiknak megfelelő rituális figurákkal díszítették, emberábrázolás nem ismert. Tavaly júniusban felkerült az UNESCO Világörökségi listájára.

62-chauvet-08.jpg

62-chauvet-09.jpg

Chauvet-barlangot soha se fogják megnyitni meg a nagyközönség előtt, ugyanis akárcsak a 18 ezer éves Lascaux-barlangban, itt is a külvilágtól elzárt mikroklíma őrizte meg az eredeti környezetet, a 36 ezer éves faszénrajzok szinte minden részletét. A barlangot csak tudóscsoportok, őskortörténeti szakértők és a másolatot készítő ötszáz szakember látogathatja, ők is rendszerint február és május között, amikor a barlang levegőjének szén-dioxid-tartalma ezt megengedi.

62-chauvet-10.jpg

A másolatot azért létesítették, hogy az eredeti barlang őskori látnivalóit bemutathassák a nagyközönségnek. A munkát 10 évig készítették elő és másfél év alatt készült el. A tervezésnél a lascaux-i példát követték, a híres őskori barlangot szintén lemásolták.

62-chauvet-17-igykeszult.jpg

62-chauvet-18-igykeszult.jpg

62-chauvet-19-igykeszult.jpg

A monumentális műbarlang a Razal nevű fennsíkon épült meg, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Ardeche folyó szurdokaira. A körkörös betonelemekből álló építménybe helyezett másolatba egy magas falakkal körülzárt hosszú betonrámpán vezet az út. Az őskori térbe belépve félhomály, hűvös levegő, magas páratartalom és különleges illatok fogadják a látogatót - ugyanazok a körülmények mint az eredeti helyszínen.

62-chauvet-24.jpg

62-chauvet-22.jpg

62-chauvet-21.jpg

A termeken át vezető gyalogoshidat vadkecske- és medvecsontok, illetve koponyák övezik az agyagos talajon, a falakon narancsos és fehér színekben pompáznak a mészkőrétegek.

Eleinte csak egy-egy állatrajz tűnik fel, majd a barlangban befelé haladva fokozatosan egyre sokasodnak a figurák.

62-chauvet-12.jpg

62-chauvet-13.jpg

A 7500 négyzetméter felületű barlang több mint 400 méterét díszítik falfestmények. A falakon 425 állat látható, 14 állatfaj, főként oroszlánok, medvék, párducok, mamutok, lovak, baglyok és gyapjas orrszarvúk. A pillangók és oroszlánok között a művészek tenyérlenyomatok formájában magukról is emléket hagytak. A chauvet-i Vénusznak nevezett rajz pedig női szeméremdombot ábrázol egy cseppkövön.

62-chauvet-14.jpg

Az eredeti barlang rajzait is megkomponálták, fokozatosan sűrűsödnek a rajzok, ahogy az itt is látható. A barlang elején piros kéznyomok és tenyérnyomok tűnnek fel absztrakt jelekkel, lassanként látjuk meg az egyre bonyolultabb rajzokat. A lovakat ábrázoló falon például tucatnyi állat mozog együtt.

62-chauvet-11.jpg

62-chauvet-07.jpg

A legbelső teremben található 12 méter hosszú barlangrajzot a szakértők az őskori művészet gyöngyszemének tartják. A falfestmény két óriás oroszlánfejet, 17 orrszarvút, 16 nőstény- és hímoroszlánt, oroszlánkölyköket, lovat ábrázol.

62-chauvet-15.jpg

A műalkotásokban milliméterre pontos barlangmásolat belseje 3000 négyzetméterre sűríti az eredeti barlang 8500 négyzetméter alapterületét. Háromdimenziós lézerképek és a mészkövet utánzó, a bézstől az aranyon át az okkerig terjedő árnyalatokkal megfestett, habarccsal bevont vasrudak és rácsok segítségével másolták a falakat, a sztalaktitokat és sztalagmitokat. Az 1200 tonnás élethű másolatot egy rácsszerkezetre erősítették fel, amely láthatatlan a látogatók számára. A patinát, az áttetszőséget és a csillogást gyanták és természetes anyagok biztosítják.

A hatalmas parkban öt épületet alakítottak ki: a barlangmásolat mellett egy pedagógiai központ, az aurignaci ősember életét és környezetét bemutató galéria, egy konferenciaközpont és egy étterem is működik.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

múzeum barlang Franciaország Világörökség Chauvet-barlang Ardeche