2015. ápr 02.

Itt született Michelangelo és Leonardo

írta: Hetedhétország Malac
Itt született Michelangelo és Leonardo

Mindössze 150 km választja el egymástól Leonardo és Michelangelo szülővárosát, mégis éppen annyira különböznek egymástól, mint amennyire utálta egymást a két reneszánsz zseni.

Mindketten Toszkánában születettek, Leonardo Vinci közelében, Michelangelo Caprese-ben. Két kisváros, két történelem: a guelfek és ghibellinek csatározása választja el őket. A táj is tükrözi az ellentétet. Olajfaligetek és szőlőültetvények között, a varázslatos Montalbano dimbes-dombos lejtőin terül el Vinci városa. Az Arezzo közelében fekvő Caprese ezzel szemben zord, nem egy vidám hely.

Leonardo da Vinci 1452. április 15-én Anchianóban, Vinci közelében látta meg a napvilágot. Vinci 35 km-re fekszik Firenzétől.

60-12-tigliano_da_vinci_casa_di_leonardo.jpg

Vinci környéki táj

Leonardo egy nótárius, Ser Piero da Vinci, és egy parasztlány, Caterina törvénytelen gyermekeként. Mai értelemben véve nem volt vezetékneve, a Da Vinci Vinciből való’-t jelent. Születésekor teljes neve Leonardo di ser Piero Da Vinci volt, ami azt jelenti, hogy ’Leonardo, ser Piero fia Vinciből’. Alapfokú iskoláit szülővárosában végezte.

60-07-veduta-vinci.jpg
Vinci

Az út, amely Firenzéből Vincibe vezet nem túl érdekes, de minél közelebb érünk, megérezhetjük, hogy mi inspirálta a művészt: az olajfák és citrusligetek színeinek harmonikus kapcsolata és a toszkán dombok perspektívája. Leírhatatlan a táj szépsége, Montalbano csodálatos területe ihlette Leonardo tájrajzait és természeti tanulmányait.

60-09-vinci.jpg

Vinci

Vinciben 1953 óta van múzeum. Guido grófok tekintélyes várában (Castello dei Conti Guidi) kapott helyet a Museo Leonardiano, a polihisztor ismert rajzai alapján készült több mint 50 modellel, köztük egy tükörfényesítő géppel, víz alatti légzőkészülékkel, helikopterrel és egy meglepően modern látványt nyújtó kerékpárral. A vár alatt áll a Museo Ideale Leonardo da Vinci, amelynek szórakoztató kiállításán a modelleket nyomatok és egyéb dokumentumok egészítik ki. A múzeum Leonardo művészetét komplexitásában mutatja be: művész, tudós, feltaláló, designer és hatását a következő nemzedékekre. Leonardo kertjében található labirintusban pedig bolyonghatunk vagy sétálhatunk a fák és növények ösvényén.

60-10-vinci.jpg

60-08-museo-leonardiano.jpg

Museo Leonardiano

A múzeumtól egy 1 km hosszú kis út vezet Anchianóba: olajfaligetek amerre a szem ellát, nincs esztékiai zavarótényező, nincsenek ronda épületek, alig jár autó. A hajdani toszkán Anchiano falucskából egyedül fennmaradt épület Leonardo da Vinci szülőháza. Az épület a XV. század végétől a da Vinci család tulajdonában lévő birtokon áll, még ma is látható a ház homlokzatán a családi címer.

60-11-tigliano_da_vinci_casa_di_leonardo.jpg

Leonardo szülőháza

Michelangelo Buanorotti 1475. március 6-án született Caprese-ben, 20 km-re Arezzótól. Szülei elszegényedett nemesemberek, apja, Ludovico di Leonardo Buonarroti Simoni, Caprese és Chiusi várának egykori ura, anyja Francesca di Neri del Miniato voltak.

60-01-caprese_1.jpg

Michelangelo szülőhelye

Caprese 653 m magasban fekszik. Caprese nevéhez 1913-ban csatolták a Michealangelo nevet, tisztelegve a városka híres szülöttje előtt.

60-02-capresemichelangelo4.jpg

Caprese

A település felett magasodó, 14. századi várkastélyban – amelynek terein modern művészek szobrait láthatjuk – található a volt Casa del Podesta. A hagyomány úgy tartja, ez volt Michelangelo szülőháza. Ma Michelangelo múzeum található itt, amely a művész alkotásainak másolatait őrzi.

60-03-palazzo_clusini.jpg

60-05-palazzo_clusini.jpg

Michelangelo szülőháza

Nemcsak születéshelyük volt közel egymástól, volt idő amikor egy helyen is éltek, Firenzében.

Leonardo 1469-ben érkezett meg Firenzébe, ahol belépett Andrea del Verrocchio festő műtermébe gyakornoknak. Majd a Sforza hercegek bukása után Leonardo rövid kitérővel ismét Firenzébe költözött. 1503-ban Firenzében kezdte festeni a Mona Lisát.

Michelangelo 13 éves volt, amikor a család 1488-ban Firenzébe költözött. Az 1500-as évek elején Leonardo da Vinci és Michelangelo is Firenzében élt és alkotott. A gyanakvó természetű Michelangelo nem kedvelte Leonardót; sőt kifejezetten féltékeny volt az idősebb mesterre, és számtalan alkalommal támadta elméleteit.

60-13-palazzo-vecchio.jpg

Firenze, Palazzo Vecchio

Vetélkedésre adott alkalmat a firenzei Signoriának az a határozata, hogy Michelangelo Leonardóval közösen fesse ki a kormánypalota, a Palazzo Vecchio egyik termét, de mindkét mű megsemmisült, még mielőtt a falakra festhették volna. Leonardo 1506-ban elhagyta Firenzét, többet nem találkoztak.

Leonardo Franciaországban, az Amboise kastély melletti Clos Lucé kastélyban halt meg 67 évesen, 1519. május 2-án.

Michealangelo 1564. február 18-án Rómában halt meg. Unokaöccse titokban Firenzébe vitette a holttestét, mert a rómaiak nem akarták elengedni. Firenzében ünnepélyes temetést rendeztek, majd mauzóleumot emeltek számára a Santa Croce-templomban.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

Firenze Olaszország Toszkána Toscana Vinci Leonardo da Vinci Michelangelo Caprese Anchiano