2015. már 07.

Hölgyek kastélya

írta: Hetedhétország Malac
Hölgyek kastélya

A Chenonceau kastélyt a "hölgyek kastélyának" is szokták hívni, mert irányítói nők voltak. A háborúk alatt mindig béke volt a falai közt, nagyban a hölgyek védőkezeinek köszönhetően.

54-chateau_de_chenonceau-01.jpg

Sokak szerint a legszebb Loire-menti kastélyt úrnői sok évszázadon át alakították fényűző palotává, ahol a férfiak fő foglalatossága a szórakozás volt.

54-chateau_de_chenonceau-02.jpg

54-chateau_de_chenonceau-03.jpg

54-chateau_de_chenonceau-04.jpg

54-chateau_de_chenonceau-05.jpg

A kastélya nem a Loire, hanem annak egyik mellékfolyója, a Cher mentén található. 6 híres úrnőjéről „Hat hölgy kastélyának” is szokták nevezni ezt a maga nemében egyedülálló építményt.

Catherine Briconnet

Thomas Bohier, Normandia adószedője 1513-ban vásárolt meg a területet. Az építkezést feleségére, Catherine Briconnet-re bízta, aki a folyó szigetecskéjére építtette a várat. Bohier halála után – adósságai miatt – fia kénytelen volt az épületet I. Ferencnek átadni, aki főként vadászni járt ide.

54-chateau_de_chenonceau-08.jpg

Diane de Poitiers

II. Henrik a kastélyt szeretőjének, Diane de Poitiers-nek (1499-1566) ajándékozta, aki megépíttette a hidat a folyón, és az olasz stílusú kertet. Mindez rengeteg pénzt emésztett fel, amelynek a költségeit szokás szerint a lakosság viselte: II. Henrik ekkor vezette be a „harangokra kivetett” adót.

54-chateau_de_chenonceau-11-dianedepoitiersbed.jpg

Diane de Poitiers hálószobája

54-chateau_de_chenonceau-07.jpg

Medici Katalin

II. Henrik halála után felesége, Medici Katalin (1519-1589) bosszúból a kastély átadására kényszerítette Diane-t. Cserébe neki adta Chaumont kastélyát. Diane innen családi hűbérbirtokára, Anet-be vonult vissza, ahol élete hátralévő részét töltötte, kényelemben, de teljes mellőzöttségben. 

54-chateau_de_chenonceau-12-catherine_de_medicis.jpg

 Medici Katalin hálószobája

A királyné építtette azután a híd fölé a kétszintes épületet, a galériát, s mivel bosszantotta Diane kertje, a másik oldalon új kertet alakított ki. Ez volt Chenonceau fénykora, gyakran rendeztek itt fényűző ünnepségeket.

Louise de Lorraine

A negyedik nő a kastély történetében Medici Katalin fiának, III. Henrik özvegye,Louise de Lorraine volt. Az özvegy királyné ide vonult vissza férje halála után, s egész hátralévő életében, 1601-ig őt gyászolta. Nemcsak a függönyöket, a bútorhuzatokat cseréltette feketére, hanem még a plafont is erre a színre festette szobájában.

54-chateau_de_chenonceau-13-louise_de_lorraine.jpg

54-chateau_de_chenonceau-14-louise_de_lorraine.jpg

Louise de Lorraine hálószobája

Madame Dupin

Ezután a kastély hosszú időn át elhagyatott volt, míg 1733-ban a Dupin-család birtokába került. Az elegáns és művelt Madame Dupin(1706-1799) az ötödik hölgy a kastély történetében, a kor szinte minden jelentős művésze, írója megfordult nála, köztük Voltaire, Montesquieu, Buffon. 1745-1751 között pedig Rousseau-t fogadta fel fia mellénevelőnek. Louise Dupin asszonyt olyannyira szerette a környék népe, hogy az 1789-es francia forradalom idején sem neki, sem a kastélynak nem esett bántódása.

54-chateau_de_chenonceau-16-madame_dupin.jpg

Madame Dupin

Madame Pelouze

A hatodik hölgy, Madame Pelouze 1863-ban vásárolta meg az akkor már meglehetősen elhanyagolt épületet, hatalmas összegeket áldozott rendbehozatalára, amit a kor divatjának megfelelően végeztek el.

54-chateau_de_chenonceau-10.jpg

54-chateau_de_chenonceau-15.jpg

Ha még többet akarsz megtudni, a cikk itt folytatódik.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

kastély Franciaország Loire Chenonceau