2015. feb 28.

50 éves A muzsika hangja

írta: Hetedhétország Malac
50 éves A muzsika hangja

50 éve, 1965. március 2-án mutatták be az amerikai mozik A muzsika hangja c. filmet. A filmet eredeti, fantasztikusan gyönyörű helyszíneken, Salzburgban és környékén forgatták.

52-muzsikahangja-01.jpg
"A muzsika hangja" (The Sound of Music) c. filmet Salzburgban és környékén, eredeti helyszíneken forgatták 1964-ben. A film öt Oscar-díjat nyert (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb hang, legjobb forgatókönyv és legjobb musical-adaptáció), és máig az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb filmként tartják számon.

Stift Nonnberg

A salzburgi nonnbergi kolostorban nevelkedett Mária, mielőtt a zárda főnöknője a Trapp családhoz küldi nevelőnőnek. A filmben az apácák itt éneklik a "Maria" című dalt.

52-muzsikahangja-03-stift_nonnberg_001.jpg

52-muzsikahangja-03.jpg

Mirabell kastély

A salzburgi Mirabell kastélyt Wolf Dietrich von Raitenau érsek építtette 1606-ban kedvese, Salome Alt számára. Legértékesebb részeinek egyike, az angyallépcső nevet viselő, Georg Raphael Donner puttóival és szobraival díszített márvány díszlépcsőház.

52-muzsikahangja-04-mirabell.jpg

A Mirabell kert mai arculatát Fischer von Erlach tervezte. Érdemes megnézni a sövényszínházat, a törpék kőfiguráival benépesített Zwerglgartent és a virágágyak díszítette alsóbb kertrészeket. A Pegazus-szökőkút körül elhelyezkedő négy nagy márványszobor-csoport a négy természetes elemet ábrázolja. A kút körül táncol Mária a gyerekekkel és éneklik a „Dó-ré-mi” c. dalt.

Residenzplatz, Residenzbrunnen

Az óvárosi Residanezplatzon található barokk szökőkút Salzburg legszebb kútja. A Tommaso di Garona építette kút untersbergi márványból készült, magassága 15 méter, a legnagyobb és legimpozánsabb barokk kút az Alpoktól délre. Itt énekli Maria, aki a Trapp villába tart a nonnbergi kolostorból a "Bízom önmagamban” ("I have confidence in me") c. dalt.

52-muzsikahangja-05-alte_residenz_013.jpg


Sziklalovarda Salzburgban, a Mönchsbergen

A salzburgi Felsenreitschule (sziklába vájt lovas iskola) ott jött létre, ahol a 17. század első felében követ fejtettek a dóm építéséhez. A Mönchsberg-hegy sziklás oldalában Johann Ernst Thun érsek megbízásából a barokk építőmester, Johann Bernhard Fischer von Erlach tervei alapján alakították ki a különleges építményt 1693-ban.

52-muzsikahangja-06-felsenreitschule.jpg

1926-től a Salburgi Ünnep játékok egyik helyszíne. Itt énekli a Trapp család a Salzburgi Ünnnepi Játékokon búcsúdalát és von Trapp báró a havasi gyopárról szóló "Edelweiß"-t.

A St. Péter dóm temetője

A Mönchsberg lábainál fekvő Szt. Péter-temető egyedi elhelyezkedésénél fogva a világ egyik legszebb temetője. A sírok között van Johann Michael Haydn és Nannerl Mozart végső nyugvóhelye.

52-muzsikahangja-07-sankt_peter_021.jpg
A temető a helyszíne a drámai menekülési jelenetnek.

Trapp Villa

Az eredeti Trapp Villában nem forgattak. Napjainkban a villa panzióként üzemel, az egyes szobákat a Trapp gyerekekről nevezték el.

52-muzsikahangja-08-trapp_villa.jpg


Schloss Leopoldskron

Salzburg óvárosától nem messze található a Leopoldkron kastély. A kastély tó felöli homlokzatát használták a filmben Trapp villaként. A festő környzetben fekvő kastély ma luxus szállodaként üzemel.

52-muzsikahangja-09-leopoldskron_015.jpg


Schloss Frohnburg

A barokk kastély a Hellbrunner Alleen található. Itt készült a Trapp villa külső felvételeinek egy része. Ma a salzburgi Mozarteum rendezvény helyszíne és kollégiuma.

52-muzsikahangja-10-schloss_fohnburg.jpg


Schloss Hellbrunn

A hellbrunni kastély kiterjedt parkjával és a vízi játékokkal a manierista építészet legszebb példái közé tartozik az Alpoktól északra és egész Európában egyedülálló. A világhírű vízi játékok látogatói ma is ugyanazon tréfák részesei lehetnek, mint amelyekkel Markus Sittikus hercegérsek, a létesítmény építtetője mulattatta vendégeit 1618-ban. Titokzatos, misztikus barlangok, víz mozgatta figurák és fura szökőkutak szórakoztatják a látogatókat a kastély és a park minden szegletében. Fény és árnyék játéka, ijesztő és mulatságos jelenségek – az építő és tervező művészek fantáziája egyszerűen nem ismert határokat.

52-muzsikahangja-11-hellbrunn.jpg


Ma a hellbrunni kastély parkjában áll "A muzsika hangja" pavilon, melyet a Leopoldskron kastélynál állítottak fel a forgatás céljaira. Itt forgatták Franz és Liesl szerelmi jelenetét, itt hangzott el a "I am 16 going on 17" c. dal.

52-muzsikahangja-12-hellbrunn_pavilon.jpg


Mondsee

A mondsee-i Szent Mihály templom egyike Ausztria legnagyobb gótikus templomainak, itt látható Ausztria egyetlen, fennmaradt gótikus kolostorkönyvtára. A helyén álló 748-ban alapított bencés kolostort 943-ban kalandozó magyarok dúlták fel. Itt forgatták Mária és von Trapp báró esküvői jelenetét.

52-muzsikahangja-13-mondsee_zentrum.jpg

A képek forrása: Tourismus Salzburg

Ha még többet akarsz megtudni, a cikk itt folytatódik.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

Ausztria Salzburg Christopher Plummer A muzsika hangja Hellbrunn Mirabell Mondsee Dó-ré-mi Julia Andrews