2015. feb 21.

1000 éves a középkor legmagasabb épülete

írta: Hetedhétország Malac
1000 éves a középkor legmagasabb épülete

Hitler a németek nemzeti szent helyévé akarta tenni az idén 1000 éves strasbourgi katedrálist, amely hajdan a világ legmagasabb épülete volt.

50-strasbourg-01.jpg

A strasbourgi katedrális 227 évig, 1647-től 1874-ig ez volt a világ legmagasabb építménye, ekkor a hamburgi St. Nikolai templom túlszárnyalta. 124 m magas katedrális ma a világ hatodik legmagasabb temploma, és a legmagasabb teljesen megmaradt középkori épület.

50-strasbourg-02.jpg

50-strasbourg-03.jpg

A katedrálist Victor Hugo és Goethe is megénekelte. Teraszára 332 lépcsőfok vezet fel és ha felértünk, megértjük Victor Hugo szavait:"Olyan magasan vagyunk, hogy a táj nem egy táj többé… hanem egy térkép, egy élő térkép.… Egyik toronyból a másikba járva végigtekintettem Franciaországon, Svájcon és Németországon", mondta a francia költő.

50-strasbourg-12.jpg

1015-ben Werner von Habsburg püspök tette le az első kövét az új katedrálisnak egy karoling bazilika romjain. Ő volt az, aki megtervezte román stílusban a templomot. 

50-strasbourg-05.jpg

Azonban ez sem volt hosszú életű: 1176-ban leégett az egész a faváz miatt.

A tragédia után Heinrich von Hasenburg egy új katedrális építése mellett döntött, amely felülmúlja majd szépségben az akkoriban befejezett Baselben találhatót. A leégett helyére húzták fel alig egy század leforgása alatt. Werner kriptáját (mely nem égett le) meghagyták, és kibővítették nyugat felé.

Az építkezést román stílusban kezdték el, azonban 1225-ben megérkezett egy építészcsapat Chartres-ból, akik a gótikus stílust ajánlották. Ezért lebontották a már majdnem elkészülő főhajót, és újrakezdték.

A katedrális sokáig fontos szerepet töltött be: például a reformáció idején Kálvin János is tartott itt beszédet és protestáns templommá vált. 1539-ben bent állították fel a világ első dokumentált karácsonyfáját. A katolikusokhoz 1681-ben tért vissza, mikor XIV. Lajos visszafoglalta a várost a németektől.

A 19. században Strasbourg ostromakor egy porosz ágyú eltalálta a templomot, és meghajlította a keresztet a tetején. A második világháborúban Hitler többször is meglátogatta és a németek nemzeti szent helyévé akarta tenni. A nagy üvegablakot sikerült is kivennie, és egy Heilbronn-hoz közeli sóbányában tárolta. A háború után az amerikaiak révén sikerült visszatenni a helyére. Többször is lebombázták, a károkat csak az 1990-es évek elején sikerült teljesen helyrehozni. 1988-ban II. János Pál pápa is ellátogatott ide, és misét tartott.

50-strasbourg-09.jpg

50-strasbourg-08.jpg

A déli szárnyban található egy 18 méter hosszú csillagászati óra, a világ egyik legnagyobbja. Számos csillagászati adat mellett a húsvét időpontját is ki tudja számolni, jelzi az éppen látható csillagképeket, a bolygók állását, a pontos időt, dátumot. A legenda szerint készítőjének utána kiszúrták a szemét, hogy ne tudja még egyszer megalkotni.

50-strasbourg-06.jpg

Szintén itt található egy szobor egy férfiról, ahogy a korlátra könyököl. Ehhez is fűződik egy történet: állítólag ő volt a katedrális építészének a riválisa, aki arra vár, hogy ledőljön az egész templom.

50-strasbourg-11.jpg

50-strasbourg-10.jpg

Egy másik legenda is fűződik a katedrálishoz, arról, hogy miért fúj mindig odakint a szél: állítólag egyszer, mikor maga az Ördög szelek hátán lovagolt, megállt a katedrális előtt és meglátta magát kőbe vésve: egy vonzó fiatalember képében, ahogy a balga szűzeknek udvarol. A ruhája szétnyílt és láthatóvá vált, hogy  a hátából kígyók és békák másztak ki, de senki sem vette észre. Ettől nagyon mérges lett, bement a templomba, hátha talál még szobrokat magáról, de kijönni már nem tudott. A szelek azóta is türelmetlenül várják odakint a gazdájukat.

50-strasbourg-13.jpg

50-strasbourg-14.jpg

50-strasbourg-15.jpg

Ha még többet akarsz megtudni, a cikk itt folytatódik.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

katedrális Franciaország Hitler Strasbourg Elzász