2015. feb 08.

Ebben a várban élt Montesquieu

írta: Hetedhétország Malac
Ebben a várban élt Montesquieu

Montesquieu francia filozófus és író 260 éve, 1755. február 10-én halt meg. Híres művét, A törvények szellemét Bréde-ben található várában írta. Montesquieu az igazságosabb társadalom létrejöttét a hatalom megfékezésétől várta.

46-montesquieu-01.jpg

46-montesquieu-11.jpg
Château de La Bréde 20 km-re Bordeaux-tól délre található, itt állt a Montesquieu család vára, ahol1689. január 18-án megszületett Charles-Louis de Secondat Montesquieu.

46-montesquieu-02.jpg
Apja, Jacques de Secondat, katona volt, 1685-ben a Conti herceg oldalán Magyarországon harcolt a törökök ellen. Anyja, Marie-Françoise de Pesnel ősi nemesi családból származott, La Bréde birtoka az ő hozománya volt. 1696-ban, egy szülés után meghalt.

46-montesquieu-05.jpg
Montesquieua a kastélyban töltötte gyerekkorát. 1705-ben Bordeaux-ba utazott jogot tanulni, ahol 1708-ban diplomát szerzett, majd Párizsba ment, hogy ott folytassa jogi tanulmányait. 1713-ban apja halála miatt visszatért Bordeaux-ba, hogy igazgassa a birtokot. 1715-ben feleségül vette Jeanne de Lartigue-ot, akitől később két lánya és egy fia született (Jean-Baptiste 1716-ban, Marie 1717-ben és Denise 1727-ben). 1716-ban nagybátyjától megörökölte La Bréde és Montesquieu bárója címét, törvényszéki elnöki tisztségét és vagyonát.

46-montesquieu-03.jpg
1722-ben Párizsba ment, bekerült az udvari körökbe, az orléans-i herceg udvarának féktelen szórakozásai teljesen lekötötték. A bordeaux-i bíróság már nem érdekelte, és az első adandó alkalommal - amint az akkoriban szokás volt - eladta a tisztséget. Párizsba költözött, 1727-ben megválasztották az Akadémia tagjává. Ezután - birtokait feleségére hagyva - tanulmányútra indult, járt Bécsben, Magyarországon, Németországban, Itáliában, Hollandiában és Angliában. Sok ismeretséget szerzett, beválasztották a Royal Societybe, és a szabadkőművesek is felvették tagjaik közé.

46-montesquieu-04.jpg
1731-ben tért haza Bréde-be, és belefogott Az egyetemes monarchia című művébe, de a kötet megjelenése után nézeteit azonnal vissza is vonta. Ezután az angol jogi-politikai rendszert elemezte és A rómaiak nagysága és hanyatlása című könyvét írta. Az első csak A törvények szellemének részeként jelent meg 1748-ban, az utóbbi 1734-ben. A közvélemény szemében felszínes, szórakoztató társasági ember maradt, csak néhány barátja tudta, min dolgozik.

46-montesquieu-06.jpg
A nagy mű sokáig készült, 1746-ra született meg az első nyomdakész változat, de még ezt is tovább csiszolgatta, A törvények szelleméről végül csak 1748-ban jelent meg Genfben. Ezt a művet tartják a jog- és politikaelmélet egyik legnagyobb művének, mely azt elemzi, hogyan lehet olyan társadalmat létrehozni, amely mindenki számára szabadságot nyújt, és senki jogait nem korlátozza. Az igazságosabb társadalom létrejöttét nem az emberek belátáson alapuló megjavulásától, hanem a hatalom megfékezésétől várta. Ahhoz, hogy a hatalom ne váljék korlátlanná, kegyetlenné és igazságtalanná, meghatározása szerint a különböző hatalmi ágak (végrehajtó, törvényhozó és bírói hatalom) nem lehetnek ugyanabban a kézben.

46-montesquieu-07.jpg

46-montesquieu-08.jpg

46-montesquieu-10.jpg

46-montesquieu-09.jpg

Ha még többet akarsz megtudni, a cikk itt folytatódik.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

vár Franciaország Montesquieu Bordeaux Bréde