2015. jan 17.

Ebben a középkori kórházban bárki szívesen gyógyulna!

írta: Hetedhétország Malac
Ebben a középkori kórházban bárki szívesen gyógyulna!

Beaune kórházmúzeuma érdekes betekintést enged a középkori betegápolásba és gyógyításba, amelyet ráadásul a kórház borászata finanszírozott.

41-korhaz-01.jpg

Burgundia egyik legszebb kisvárosa Beaune, Dijontól nem messze, Burgundia híres borrégiójában.

41-korhaz-02.jpg

41-korhaz-14.jpg

A burgundiai városkát erősen megviselte az Anglia és Franciaország között dúló 100 éves háború (1337-1453), az átvonuló frontok és zsoldosseregek. A városba özönlöttek a hontalanok, szegények és sebesültek. Az emberek nyomorával szembesülve Nicolas Rolin (1376-1462), Burgundia hercegének kancellárja és felesége Guigone de Salins elhatározta, hogy létrehoz egy jótékony alapítványt. Még ebben az évben, 1443-ban elkezdték építeni a L'Hôtel-Dieu kórházat. Burgundia hercege, Philippe le Bon is felkarolta az intézményt és mentesítette az adók alól. A L'Hôtel-Dieu egyre híresebb lett, már Burgundia határain túl is, olyannyira hogy IV. Eugene pápa saját védőszárnyai alá vette a kórházat és felmentette a püspök befolyása alól, ezzel teljes szabadságot nyújtva. 1452. január 1-én fogadta a kórház az első beteget.

41-korhaz-03.jpg

A kórház igazgatója, Nicolas Rolin a legenda szerint azért érezte szükségesnek az intézmény megalapítását, mert idős kort elérve ily módon igyekezett javítani túlvilági helyzetén, amely nem tűnt ígéretesnek korábbi politikai karrierje miatt, ugyanis nem mindig tiszta eszközökkel tett szert jelentős vagyonra. Az alapító okiratban így szól magáról: "Én, Nicholas Rolin... csak a lelkiüdvömre gondolok. Mivel arra törekszem... ,hogy a földi javakat mennyei kincsekre cseréljem..., megalapítok, felépítek és berendezek ... egy ispotályt."

41-korhaz-04.JPG

Amikor 1452-ben a kórház megkezdi munkáját, hat nővér ápolja a betegeket. A működés első éveiben készül el a házirend és szabályzatgyűjtemény. 1658-ban, az ifjú XIV. Lajos biztosította a szükséges forrásokat ahhoz, hogy az egyes súlyosan fertőző betegségeket különválasztva tudják kezelni, ill. a férfiak és nők számára külön kórtermeket biztosítsanak.

41-korhaz-05.jpg

Az 1971-ig kórházként működő beaune-i L'Hôtel-Dieu lett mintája sok, Európa más vidékein felállított ispotálynak. Az egyedi cserepeiről ismert épülete ma is látható Beaune belvárosában, ma már múzeumként funkcionál és Burgundia egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. Nem is csoda, mert már Nicolas Rolin is azt szerette volna, ha ez lenne Franciaország legszebb kórháza.

41-korhaz-12.jpg

41-korhaz-11.jpg

Az évszázadok során számos felújításra és bővítésre került sor, azonban az épület késő középkori megjelenése a mai napig megmaradt. A flamand gótikus épület kórterme egyben templomtér is, faboltozattal és oldalt a falba nyíló fülkékkel, amelyekben az ágyak állnak. A csarnokszerű terem végén oltár áll, amelynek belső tábláit Rogier van der Weyden flamand művész az Utolsó ítélet jeleneteivel díszítette, gazdagon festett alakjai aranyló háttér előtt tündökölnek. A betegágyakat a csarnok két hosszabb oldalán úgy helyezték el, hogy akár harminc fekvőbeteg is az oltárra vethette pillantását.

41-korhaz-06.jpg

A kórházmúzeum nyitva álló termei közé tartozik a mosoda és a gyógyszertár is, a legjobb azonban a hatalmas tűzhellyel, nyárssal és rézedényekkel ellátott konyha.

41-korhaz-09.jpg

41-korhaz-10.jpg

41-korhaz-13.jpg

A kórház híres pincészetének eredete szintén középkorba nyúlik vissza. 

41-korhaz-08.jpg

 

Ha még többet akarsz megtudni, a cikk itt folytatódik.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

Franciaország Burgundia Dijon Beaune kórházmúzeum