2014. dec 21.

A Csendes éj nyomában

írta: Hetedhétország Malac
A Csendes éj nyomában

Gyönyörű osztrák tájakon vezet a Stille Nacht története. A világ leghíresebb karácsonyi éneke 1818. december 24-én hangzott fel először a Salzburg melletti Oberndorf templomában.

34-csendesej-03-oberndorf.jpgOberndorf

Salzburgban több épület is emlékeztet a Stille Nacht, heilige Nacht szövegírójára. Joseph Mohr 1792. december 11-én Salzburgban született, a Salzburgi Dómban keresztelték meg, a Steingasse egyik házában három testvérével együtt nőtt fel. Mohr katona apját soha nem ismerte, mert még születése előtt faképnél hagyta a hadsereget és varrónő szeretőjét. Törvénytelen gyermek lévén keresztapja Salzburg utolsó hóhéra lett, kiskora szegénységben telt. Mohr származása miatt csak pápai engedéllyel iratkozhatott be a szemináriumba. A Makartplatzon a papi szemináriumot látogatta, itt figyelt fel szép szopránhangjára a salzburgi dóm vikáriusa, aki pártfogásába vette. Iskolaévei alatt a líceumban és a Mönchsberg lábainál található St. Péter benedekrendi kolostorban hegedült és énekelt. Középiskolai tanulmányait az Akadémiai Gimnáziumban folytatta, épületében ma a Salzburgi Egyetem található. 1815-ben szentelték pappá.

34-csendesej-01.jpgSalzburg

34-csendesej-16.jpg

Joseph Mohr pappá szentelése után megkezdődött életfogytig tartó vándorlása plébániáról plébániára. Szolgálatát Mariapfarr községben kezdte meg, a 6 strófás verset is itt írta 1816-ban. 1817-ben Oberndorfba helyezték át segédlelkésznek.

34-csendesej-02-mariapfarr.jpgMariapfarr

34-csendesej-17-oberndorf.JPGOberndorf

Franz Xaver Gruber 1787-ben született egy szegény vászontakács ötödik gyermekeként. Titokban tanult zongorázni és orgonálni, miközben a szövőgép mellett kellett dolgoznia. Ám ő is hamar pártfogóra lelt, s orgonistának tanult, hogy jó tanító lehessen.

34-csendesej-15.jpg

1818. december 24-én az oberndorfi Szt. Miklós plébánia segédkáplánja, Joseph Mohr megkérte a szomszédos Arnsdorf tanítóját, Franz Xaver Grubert, hogy szerezzen két szóló hangra és kórusra - s mivel templomában az orgona elromlott - gitárkíséretre dallamot a szövegre, amelyet két éve vetett papírra. Mohr a szentestét akarta hívei számára szebbé tenni, akiknek akkoriban kevés okuk volt az örömre. A vidék, amely az addig önálló salzburgi érsekséghez tartozott, 1815-ben került Ausztriához, lakói a napóleoni háborúk pusztításai miatt koldusszegények voltak, nem egy közülük éhezett is. A dal nemcsak a karácsony üzenetét hordozta, de kifejezte azt a mérhetetlen békevágyat is, amely az emberekben az évek óta dúló háború és politikai viharok alatt felgyülemlett. Gruber még aznap végzett a feladattal, így a karácsonyi misébe illesztve sor kerülhetett a premierre. Az oberndorfi Szent Miklós-templomban a tenor szólamot a gitárkíséretet is biztosító Mohr, a basszust Gruber énekelte a közönségnek, többségükben a Salzach folyó hajósainak és családtagjaiknak.

34-csendesej-14-hallein.jpg

A Salzach folyó többször elöntötte Oberndorfot, így megpecsételődött a Szent Miklós templom sorsa. A helyén épült a kis "Csendes éj" kápolnát 1937-ben szentelték fel Gruber és Mohr emlékére. A kápolna két oldalán két színes ólomüveg ablak van, az egyik Joseph Mohrt, a másik Franz Xaver Grubert ábrázolja.

34-csendesej-04-oberndorf.JPG

34-csendesej-05-oberndorf.jpg

Joseph Mohr Oberndorfban két évet töltött, majd több helyen volt plébános, a halál 1848. december 4-én Wagrainban érte, sírja a faluban található. Az orgona, amelyen Mohr játszott a wagraini plébánián megtekinthető.

34-csendesej-09-wagrain.jpgWagrain

F.X. Gruber 21 éven át tanított Arnsdorfban. Napjainkban ez az iskola Ausztria legrégebbi iskolaépülete, melyben ma is tanítás folyik. Megvan még az osztályterem is, melyben Gruber tanított. Tanári asztalát ma is kiemelt tisztelet övezi. A nyári szünetben a régi iskolabútorokkal, szemléltető eszközökkel és tanszerekkel, iskolai iratokkal berendezve megtekinthető a tanterem. A felső emeleti lakást, melyben F. X. Gruber családjával élt és dolgozott múzeumnak rendezték be. Számos egyedi tárgy idézi fel itt "Grubert és korát". A múzeum mellett található a Maria im Mösl kegytemplom, amelyben ma is megcsodálható az orgona, amelyen Gruber játszott.

34-csendesej-06-arnsdorf.jpgArnsdorf

34-csendesej-07-arnsdorf.jpg

34-csendesej-08-arnsdorf.jpg

Halleinban, Franz Xaver Gruber egykori lakóházában berendezett múzeum a "Csendes éj, szentséges éj" keletkezésének és elterjedésének történetével ismertet meg. A múzeumban látható a dal eredeti partitúrájának kézirata. A kiállítást a dal zeneszerzőjének, Franz Xaver Grubernek személyes hagyatékából származó eredeti bútorok egészítik ki. Megtekinthető többek között a gitár is, amelyen először csendült fel a világszerte ismert karácsonyi ének. Gruber 1863-ban halt meg, a halleini városi templom kertjében található sírja, melyhez minden év karácsonyán sokan zarándokolnak el, hogy megköszönjék és az eredeti gitárkísérettel újra előadják a dalt.

34-csendesej-12-hallein.jpgHallein

34-csendesej-13-hallein.jpg

34-csendesej-10.jpg

A hagyomány szerint a Csendes éj egy Mauracher nevű tiroli orgonaépítő révén terjedt el, aki 1833-ban Lipcsében dolgozott, és a helyi templomban karácsonykor előadta. Más verziók szerint egy, a környékről származó, Európa-szerte turnézó énekegyüttes vette fel műsorába a Tirolban már nagy népszerűségnek örvendő dalt.

Mindenesetre a Csendes éj futótűzként terjedt előbb német nyelvterületen, majd világszerte, szövegét 300 nyelvre és dialektusra fordították le, és ma már kétmilliárd ember énekli karácsonykor. A Csendes éjt szinte minden énekes előadta, aki karácsonyi albumot készített, a The Dickies nevű punkbandától Bing Crosbyig és Elvis Presleyig, a kelta csalogány Enyától Susan Boyle-ig és Christina Aguileráig.

Minden év december 24-én, 17 órakor több ezren gyűlnek össze a világ minden tájáról Oberndorfban, hogy a Csendes éj - emlékkápolna előtt részt vegyenek a dalszerzők, Franz Xaver Gruber és Joseph Mohr tiszteletére rendezett emlékünnepségen.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

Ausztria Salzburg Stille Nacht Csendes éj Hallein Franz Xaver Gruber Joseph Mohr