2014. nov 18.

A legek alpesi hágója

írta: Hetedhétország Malac
A legek alpesi hágója

A Stilfser Joch, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia legmagasabb hágója minden rekordot megdönt.

Az olasz-svájci határon található hágó több "leg" birtokosa is: itt van Európa legmagasabban fekvő alpesi határátkelőhelye, bankkártyaautomatája és az Alpok legmagasabban fekvő kápolnája is.

21-stilfserjoch-1.jpg

21-stilfserjoch-1a.jpg
A panorámaút az egyik legismertebb magashegyi kirándulóhely Olaszországban, a híres kerékpárverseny, a Giro d'Italia egyik leglátványosabb szakasza.

21-stilfserjoch-4.jpg

21-stilfserjoch-6.jpg

21-stilfserjoch-5.jpg
A Stilfserjoch (olaszul Passo dello Stelvio) hágóutat Valtellina és Val Ventoso közt a Habsburgok építették ki, amikor elfoglalták Lombardiát és össze akarták kötni Tirollal. Ezért megbíztak egy lombard építészt, Carlo Doneganit, akinek a tervei alapján 1825-ben megnyílt a 49 km-es út. Munkájáért Ferdinánd császár 12 évvel később az Oszták Birodalom Lovagja és a Stelvio Nemese címet adományozta.

21-stilfserjoch-8.JPG

21-stilfserjoch-10.jpg
Maga a hágó Tirol és Bormio közt helyezkedik el, 75 kilométerre Bolzanótól és körülbelül 200 méterre a svájci hágótól. A felette lévő csúcsot a „Három Nyelv Csúcsának” nevezik (Piz da las Trais Linguas/ Dreisprachenspitze/Cima Garibaldi), hiszen itt találkozik az olasz, a német és a romans nyelv.

75 hajtűkanyarból áll összesen, nem véletlenül választotta a Top Gear brit autósmagazin „a világ legnagyszerűbb útjának”. Ha már a legeknél tartunk: itt van Európa legmagasabban fekvő alpesi határátkelőhelye, banki pénzváltóhelye, illetve bankkártyaautomatája is és az Alpok legmagasabban fekvő kápolnája is.

21-stilfserjoch-12.jpg
Az északi oldalon sok kerékpárversenyt szoktak rendezni. 48 hajtűkanyar vezet az 1.550 m magasan fekvő Trafoi-ból a 2.757 magas Stilfserjoch hágóra, amelyet tovább súlyosbít, hogy a hágó útjain felezővonal nincs felfestve, de bármikor lehet számítani szembejövő forgalomra.

21-stilfserjoch-7.jpg

21-stilfserjoch-3.jpg
21-stilfserjoch-11.jpg

Ha még többet akarsz megtudni, a cikk itt folytatódik.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

kerékpár hegyek kilátás hágó autóút Olaszország Ausztria Alpok Top Gear Osztrák-Magyar Monarchia Tirol Bormio Giro dItalia Stelvio Stilfser Joch