2014. okt 30.

Párizsi katakombák

írta: Hetedhétország Malac
Párizsi katakombák

Les Catacombes de Paris

"Arrete! C'est ici l'empire de la Mort!" (Állj! Ez itt a Halál Birodalma!) A katakombák története a 12. századig nyúlik vissza, amikor kőbányaként használták Párizs megépítéséhez. A 18. század elejétől használták temetkezési helyül, amikor a párizsiak éhínség, járványok és háborúk miatt tömegével hullotak és a köztemetők egészségtelenné váltak.

A temető ráadásul a pestis, lepra és himlő forrása is volt, mivel a hatalmas tömegsír mellett volt Páris legnagyobb piaca, ahol emiatt folyamatosan büdös volt. Egy forrás szerint a temető melletti házakban állandóan bűz uralkodott, az ételeket hamar belepte a gomba, a bor is megsavanyodott, és az ivó víz fekete lett. De ezt a király hamarosan bezáratta, és elrendelte a halottak elszállítását Párizson kívülre.

005-katakomba-1.jpg

005-katakomba-2.jpg
A 19. században már mértékkel szállították a halottakat, de így is 17 temető és 600 templom halottait szállították át ide. Itt nyugszik többek között Nicolas Fouquet, Francois Rabelais, Claude Perrault, Jean Baptist Lully, a Vasálarcos, Moliere és Blaise Pascal is. Néha a régi csontokat a falakba és a plafonba építették be, hogy megerősítsék azokat. Ebben az időben került fel a kapura az Arrete! C'est ici l'empire de la Mort! (Állj! Ez itt a Halál Birodalma!) felirat.

005-katakomba-3.jpg

005-katakomba-4.jpg

005-katakomba-5.jpg

Ha még többet akarsz megtudni, a cikk itt folytatódik.

További hihetetlen élmények a www.hetedhetorszag.hu oldalon.

Szólj hozzá

Párizs Franciaország Hátborzongató Bunker Katakomba